Game hesitating.

wheelchairman36
Posts: 108
Joined: Sun Jun 12, 2016 4:38 am

Game hesitating.

Post by wheelchairman36 » Wed Sep 14, 2016 2:53 am

About every 5 seconds I get a brief hesitation in the game on paradise hills (didn't try other maps) this lasts about a second. I have update all drivers and haven't added new mods before this started.

swiv93
Posts: 345
Joined: Fri Feb 13, 2015 10:02 pm

Re: Game hesitating.

Post by swiv93 » Wed Sep 14, 2016 7:54 am

can you post your log txt a method to do this is in my signature
Pc version :) chainsaw operator, chipper operator, tractor driver

log txt viewtopic.php?f=827&t=88665

Denhalen
Posts: 264
Joined: Sat Nov 01, 2014 2:15 pm

Re: Game hesitating.

Post by Denhalen » Wed Sep 14, 2016 9:09 am

A problem could be, your graphics settings. It might be too high. I have that issue in a similar way. The game freezes several seconds as I turn the camera. Setting my graphics on a lower setting, gets rid of it. Happens mostly in bigger maps with more object on it.

User avatar
JohnDeere318
Posts: 6864
Joined: Thu Dec 10, 2015 2:49 am
Location: Iowa, USA
Contact:

Re: Game hesitating.

Post by JohnDeere318 » Wed Sep 14, 2016 3:16 pm

The game is caching when it hesitates for a second or two. I highly suggest going through the map with the lights fully on (if on High, if on Low the front lights are fine) and let the game cache. Stevie always recommends doing this to his maps. :smileynew:
My PC specs: Click Here (Google Doc) :gamer:

How to post your log.txt

User avatar
W1der
Posts: 3684
Joined: Wed Jan 13, 2016 7:53 pm
Location: SWEDEN

Re: Game hesitating.

Post by W1der » Wed Sep 14, 2016 5:00 pm

JohnDeere318 wrote:The game is caching when it hesitates for a second or two. I highly suggest going through the map with the lights fully on (if on High, if on Low the front lights are fine) and let the game cache. Stevie always recommends doing this to his maps. :smileynew:
This is sort of my experience also ... (with my old computer).
But in my case I had to clear the "shader cashe" first, to start with a fresh one (or else I had corrupt shadows floating around "all over").
All though I never did it with the lights turned on ... :hmm:

This usually worked for me with the stock maps ...
Modded maps was basically not playable at all (unless they where a modification of one of the stock maps).
[Win10] Intel i7-6700K 4.0GHz / GTX1070 Dual OC 8GB GDDR5 / 32GB 2133MHz DDR4 SDRAM

wheelchairman36
Posts: 108
Joined: Sun Jun 12, 2016 4:38 am

Re: Game hesitating.

Post by wheelchairman36 » Wed Sep 14, 2016 11:56 pm

JohnDeere318 wrote:The game is caching when it hesitates for a second or two. I highly suggest going through the map with the lights fully on (if on High, if on Low the front lights are fine) and let the game cache. Stevie always recommends doing this to his maps. :smileynew:
Do you do this every-time I start the game.

wheelchairman36
Posts: 108
Joined: Sun Jun 12, 2016 4:38 am

Re: Game hesitating.

Post by wheelchairman36 » Thu Sep 15, 2016 12:16 am

swiv93 wrote:can you post your log txt a method to do this is in my signature
Says log text is to big either copy and paste or attachment.

User avatar
don_apple
Moderator
Posts: 5525
Joined: Thu Oct 28, 2010 9:31 pm
Location: Planet Erde

Re: Game hesitating.

Post by don_apple » Thu Sep 15, 2016 8:54 am

If the log.txt is too big to post it directly here or it can't be added as an attachment then you can upload the file to some external storage provider like Google Drive, dropbox, etc. and then post a link to the uploaded file here.

Alternatively you can try to reduce the size of the file by checking if it contains many identical lines that repeat over and over again. If this is the case you can delete all repeating lines except for the first one which most likely will considerably reduce the size of the file.
Gruß/Regards,
don_apple

Apple iMac 27" (late 2013), Quad-Core i7 3.5 GHz, 16GB, Nvidia GTX 780M
Bitte benutzt das öffentliche Forum für Supportfragen und nicht PN/Please use the public forum for support questions and not PM
Wo findet man den FarmingSimulator Ordner / Where to find the FarmingSimulator folder log.txt Image Server Forenregeln/Board rules

User avatar
W1der
Posts: 3684
Joined: Wed Jan 13, 2016 7:53 pm
Location: SWEDEN

Re: Game hesitating.

Post by W1der » Thu Sep 15, 2016 11:43 am

wheelchairman36 wrote:
JohnDeere318 wrote:The game is caching when it hesitates for a second or two. I highly suggest going through the map with the lights fully on (if on High, if on Low the front lights are fine) and let the game cache. Stevie always recommends doing this to his maps. :smileynew:
Do you do this every-time I start the game.
No ... only ones.
Even with my new computer I get some "lagg" when I start a new map (until the shader cashe has been "recorded").

It is quite easy to understand this if you delete the shader_cashe file and start a game ... take one of the vehicles and basically drive around in a big circle ...
On the first spin you will almost allways expereince some kind of "lagg" ... but the next turn will be smooth (if the initial "lagg" is caused from the "shades").
If you keep having problems you have some other issue caused by a problem with your installation of the game, a mod or maybe your computer is to week to handle that specifik map (typically solved by lowering your graphic settings).
[Win10] Intel i7-6700K 4.0GHz / GTX1070 Dual OC 8GB GDDR5 / 32GB 2133MHz DDR4 SDRAM

wheelchairman36
Posts: 108
Joined: Sun Jun 12, 2016 4:38 am

Re: Game hesitating.

Post by wheelchairman36 » Thu Sep 15, 2016 8:50 pm

I tried westbridge forest which has lots of mods also and has no lag so must be the map because it does it also on my laptop.

User avatar
JohnDeere318
Posts: 6864
Joined: Thu Dec 10, 2015 2:49 am
Location: Iowa, USA
Contact:

Re: Game hesitating.

Post by JohnDeere318 » Thu Sep 15, 2016 8:55 pm

wheelchairman36 wrote:I tried westbridge forest which has lots of mods also and has no lag so must be the map because it does it also on my laptop.
Yeah that can happen, Stevie always says to cache the map by running with lights on or do what @W1der has said too. *thumbsup* :smileynew:
My PC specs: Click Here (Google Doc) :gamer:

How to post your log.txt

wheelchairman36
Posts: 108
Joined: Sun Jun 12, 2016 4:38 am

Re: Game hesitating.

Post by wheelchairman36 » Thu Sep 15, 2016 9:20 pm

JohnDeere318 wrote:The game is caching when it hesitates for a second or two. I highly suggest going through the map with the lights fully on (if on High, if on Low the front lights are fine) and let the game cache. Stevie always recommends doing this to his maps. :smileynew:
Does this mean everywhere on the map or just all the roads?

User avatar
JohnDeere318
Posts: 6864
Joined: Thu Dec 10, 2015 2:49 am
Location: Iowa, USA
Contact:

Re: Game hesitating.

Post by JohnDeere318 » Thu Sep 15, 2016 9:30 pm

wheelchairman36 wrote:
JohnDeere318 wrote:The game is caching when it hesitates for a second or two. I highly suggest going through the map with the lights fully on (if on High, if on Low the front lights are fine) and let the game cache. Stevie always recommends doing this to his maps. :smileynew:
Does this mean everywhere on the map or just all the roads?
Everywhere, but the roads are what I always start with and is a good start. *thumbsup*
My PC specs: Click Here (Google Doc) :gamer:

How to post your log.txt

wheelchairman36
Posts: 108
Joined: Sun Jun 12, 2016 4:38 am

Re: Game hesitating.

Post by wheelchairman36 » Fri Sep 16, 2016 12:22 am

JohnDeere318 wrote:The game is caching when it hesitates for a second or two. I highly suggest going through the map with the lights fully on (if on High, if on Low the front lights are fine) and let the game cache. Stevie always recommends doing this to his maps. :smileynew:
Did this and seems to work fine now. TYVM.

User avatar
JohnDeere318
Posts: 6864
Joined: Thu Dec 10, 2015 2:49 am
Location: Iowa, USA
Contact:

Re: Game hesitating.

Post by JohnDeere318 » Fri Sep 16, 2016 6:50 pm

wheelchairman36 wrote:
JohnDeere318 wrote:The game is caching when it hesitates for a second or two. I highly suggest going through the map with the lights fully on (if on High, if on Low the front lights are fine) and let the game cache. Stevie always recommends doing this to his maps. :smileynew:
Did this and seems to work fine now. TYVM.
Your welcome, anytime! :smileynew:
My PC specs: Click Here (Google Doc) :gamer:

How to post your log.txt

Post Reply