Problem z obiektem placeable

Smejn
Posts: 10
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:19 pm

Problem z obiektem placeable

Post by Smejn » Wed Feb 21, 2018 9:31 pm

Mam problem z obiektem placeable. Gdy chce postawić obiekt w danym miejscu pokazuje mi że nie można go tam umieścić choć tak naprawdę dałby się go tam postawić bo nic mu nie przeszkadza. Czy da sie to jakoś zmienić?

Ziuta Modding
Posts: 306
Joined: Sun Jul 17, 2016 9:40 am

Re: Problem z obiektem placeable

Post by Ziuta Modding » Thu Feb 22, 2018 8:24 pm

Każdy obiekt ma swoją "czystą strefę", która jest trochę większa od wymiarów obiektu i często przez to nie da się postawić, ale możliwe że masz w tym miejscu mesha np. od krów zrobionego to też nie da się na tym postawić. Najlepiej sprawdź w GE miejsce, w którym chcesz postawić budynek czy, aby na pewno nic nie przeszkadza (możliwe też że ktoś zamiast coś usunąć to tylko wyłączył kolizję i ustawił niewidoczność dla obiektu i to też może wadzić.

Smejn
Posts: 10
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:19 pm

Re: Problem z obiektem placeable

Post by Smejn » Sat Feb 24, 2018 7:46 pm

Chodzi mi o to miejsce u owiec http://imgie.pl/images/2018/02/24/fsScr ... 43aabb.png Czyli bez ingerowania w mapę nie da się tego zrobić?

Ziuta Modding
Posts: 306
Joined: Sun Jul 17, 2016 9:40 am

Re: Problem z obiektem placeable

Post by Ziuta Modding » Sat Feb 24, 2018 8:22 pm

Jak już wspomniałem wyżej każdy budynek kupowany ma "czystą strefę" więc potrzebuje trochę więcej miejsca niż ma sam budynek, ale niestety FS ma problem z małymi odległościami (najlepiej sobie radzi z podziałem na metry, a nie mniejsze jednostki) więc możliwe że jeszcze więcej potrzebuje niż powinien, dlatego najlepiej postawić przez GE, wtedy nie będzie takiego problemu.

Smejn
Posts: 10
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:19 pm

Re: Problem z obiektem placeable

Post by Smejn » Sun Feb 25, 2018 11:30 am

To oryginalna mapa, mam na niej zrobione wiele rzeczy i nie chce już nic w niej ruszać bo chyba byłoby z tym dużo roboty, za pewnie trzeba by zacząć od początku.
Dzięki za pomoc :wink: :wink:

Ziuta Modding
Posts: 306
Joined: Sun Jul 17, 2016 9:40 am

Re: Problem z obiektem placeable

Post by Ziuta Modding » Sun Feb 25, 2018 12:02 pm

Jednie zmiana w roślinności zmusza do uruchomienia nowego zapisu, pozostałe zmiany (budynki, teren) można na obecnym zapisie robić, tylko jeśli to oryginalna mapa to musiałbyś przerobić ją na mod-mapę bo nie wolno edytować plików gry.

Smejn
Posts: 10
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:19 pm

Re: Problem z obiektem placeable

Post by Smejn » Sun Feb 25, 2018 2:09 pm

No czyli trzeba sie pobawić, ja na tym savie mam już wiele zrobione, głównie modem Ground modification i obiektami placeable, więc nie chce już tego zmieniać tym bardziej, że sie na tym nie znam xD

Post Reply