Extend crane arm

Danel
Posts: 1
Joined: Wed Jun 06, 2018 9:08 pm

Extend crane arm

Post by Danel » Sat Jan 05, 2019 11:57 am

I configured the controls so that the crane arm extended with a certain command, now, even though it was checked, the same command given to lift it extends it, no matter what it does, simply, no matter what key you assign to the activity command is permanently linked to the lifting function of the crane arm.

User avatar
PoggleBox
Posts: 336
Joined: Tue Nov 20, 2018 10:00 am
Location: UK

Re: Extend crane arm

Post by PoggleBox » Sat Jan 05, 2019 12:10 pm

There's a new option in FS19 called easy arm control which acts like a control mixer. Turn it off.
Platform : PC
i7 7700k@5.0 GTX1070Ti 32Gb DDR4, 500Gb M.2, 4TB across multiple SSD's, Windows 10

FiremanDJ
Posts: 61
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:38 am

Re: Extend crane arm

Post by FiremanDJ » Sat Jan 05, 2019 12:26 pm

As said, the Easy Arm setting changes it from individual controls for each function to a intelligent computer controlled mode where you effectively point where you want the implement to go.

Makes it easier for mouse / keyboard users to keep up with us overkill geeks with dual joystick set ups. Also, it is somewhat realistic as it is a real system starting to be introduced by some manufacturers.

User avatar
W1der
Posts: 3684
Joined: Wed Jan 13, 2016 7:53 pm
Location: SWEDEN

Re: Extend crane arm

Post by W1der » Sat Jan 05, 2019 1:09 pm

Wow ... real crane operators actually want this?
[Win10] Intel i7-6700K 4.0GHz / GTX1070 Dual OC 8GB GDDR5 / 32GB 2133MHz DDR4 SDRAM

User avatar
PoggleBox
Posts: 336
Joined: Tue Nov 20, 2018 10:00 am
Location: UK

Re: Extend crane arm

Post by PoggleBox » Sat Jan 05, 2019 1:28 pm

It's not quite the same IRL. It's designed to get the arm operating at optimal efficiency. The ingame option sort of works but without VR/3D viewing it's like trying to do it with one eye shut.
Platform : PC
i7 7700k@5.0 GTX1070Ti 32Gb DDR4, 500Gb M.2, 4TB across multiple SSD's, Windows 10

FiremanDJ
Posts: 61
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:38 am

Re: Extend crane arm

Post by FiremanDJ » Mon Jan 07, 2019 10:53 am

Are you sure it's not the same? Are you thinking of Cat's Grade Control?
https://www.youtube.com/watch?v=h4BfuUVgnB4

In game operation has ALWAYS been deprived of depth information, but it's still workable.

Snowmexican
Posts: 46
Joined: Sat Jul 08, 2017 8:15 pm

Re: Extend crane arm

Post by Snowmexican » Wed Jan 09, 2019 9:20 pm

In real life you have the use of two joysticks on most cranes. Existing controls are ok but if they were remapped to use both joysticks you could actually control it properly and movements more fluid.

User avatar
PoggleBox
Posts: 336
Joined: Tue Nov 20, 2018 10:00 am
Location: UK

Re: Extend crane arm

Post by PoggleBox » Wed Jan 09, 2019 9:59 pm

FiremanDJ wrote:
Mon Jan 07, 2019 10:53 am
Are you sure it's not the same?
It's almost the same, but there is no soft control at the end of the range of movement and the acceleration is nowhere near as good.
W1der wrote:
Sat Jan 05, 2019 1:09 pm
Wow ... real crane operators actually want this?
Once you get used to how it works it is good. The biggest problem IRL is working under or near obstacles because the operator doesn't decide where the arm goes to get the job done.
Platform : PC
i7 7700k@5.0 GTX1070Ti 32Gb DDR4, 500Gb M.2, 4TB across multiple SSD's, Windows 10

Post Reply