Move silage from bunker to BGA?

CaptGoodvibes
Posts: 386
Joined: Fri May 15, 2020 7:26 pm

Move silage from bunker to BGA?

Post by CaptGoodvibes » Tue Aug 18, 2020 5:59 pm

I've done enough 8000l buckets with too many to go...

So, trying to get the Grimme conveyer belts to work but can't get a start filling or selling or any kind of trigger.

What works?

La Coronella 2.0 North BGA content...
PS4
-----------------------------
I like jumping off the deep end

User avatar
chedly_farms
Posts: 2400
Joined: Tue Dec 18, 2018 12:05 pm
Location: Pennsylvania

Re: Move silage from bunker to BGA?

Post by chedly_farms » Tue Aug 18, 2020 6:05 pm

You need two conveyors, one that picks silage up from the ground and the other that will take it from that conveyor and unloads into a trailer. There are countless youtube videos to watch from over the years on this.
Last edited by chedly_farms on Tue Aug 18, 2020 6:20 pm, edited 1 time in total.
Currently Playing on XBoxOne : Osina, 200+ hours
Stone Valley x2, 1 1/2 hours
Marwell Manor Farm, 520 + hours - Retired.....

_________________
My inside source is more awesome than your inside source.
Retired Part Time Key-Board Warrior, Re-Retired Sarcastic Poster.
-----> And "Thank You Modders" for your contributions <----

spincast1123
Posts: 70
Joined: Fri Jul 31, 2020 3:14 pm

Re: Move silage from bunker to BGA?

Post by spincast1123 » Tue Aug 18, 2020 6:10 pm

After many hours of doing the same thing I found that using a forage cart will work some of the time.... BUT you MUST have a level pile and have a large machine that can push the cart and tractor when they get stuck... For some reason a 500 HP tractor gets stuck on a 3 foot pile of silage and using another machine to push is the only way to get unstuck.... Other than that I can't think of anything else... :confusednew: Still confused that a large and very powerful tractor can't pull a wagon over a small mound of silage...
When it is all going sideways... Sidestep it, or go fishing!
playing on PS4

Noraf
Posts: 981
Joined: Thu Oct 17, 2013 2:53 pm

Re: Move silage from bunker to BGA?

Post by Noraf » Tue Aug 18, 2020 7:36 pm

Milling machine, and trailer.
Or, self propelled feed mixer, if the bga hopper (or atleast the trigger for it) is on the ground. Works quite well
:hi:
Stop in and check out the FS community traiding forum
For all your dynamic sales and roleplaying needs @ FS Comunity Trader
:gamer:

Just remember, if the world didn't su.., we'd all fall of...

CaptGoodvibes
Posts: 386
Joined: Fri May 15, 2020 7:26 pm

Re: Move silage from bunker to BGA?

Post by CaptGoodvibes » Tue Aug 18, 2020 7:42 pm

I filled a forage wagon but get no trigger to unload at the BGA container. I do own the BGA.

I did try multiple combos with the conveyers and have never had an issue getting manure to run from a buy point into the BGA container but this is my first fermented silage bunker so unclear how to proceed.

I think I need to get the silage off the ground and into an auger wagon? I have like 100 8kl buckets to go... :sadnew: :sadnew:
PS4
-----------------------------
I like jumping off the deep end

Dixie Farmer
Posts: 87
Joined: Thu Dec 27, 2018 2:44 pm

Re: Move silage from bunker to BGA?

Post by Dixie Farmer » Tue Aug 18, 2020 8:28 pm

I use Courseplay and a wheel loader.

CaptGoodvibes
Posts: 386
Joined: Fri May 15, 2020 7:26 pm

Re: Move silage from bunker to BGA?

Post by CaptGoodvibes » Tue Aug 18, 2020 9:50 pm

Dixie Farmer wrote:
Tue Aug 18, 2020 8:28 pm
I use Courseplay and a wheel loader.
Hi, playing on a PS4 *thumbsup*
PS4
-----------------------------
I like jumping off the deep end

Noraf
Posts: 981
Joined: Thu Oct 17, 2013 2:53 pm

Re: Move silage from bunker to BGA?

Post by Noraf » Tue Aug 18, 2020 10:03 pm

Milling machine then, it's on the hub
:hi:
Stop in and check out the FS community traiding forum
For all your dynamic sales and roleplaying needs @ FS Comunity Trader
:gamer:

Just remember, if the world didn't su.., we'd all fall of...

Crazof
Posts: 749
Joined: Tue Feb 06, 2018 6:54 pm

Re: Move silage from bunker to BGA?

Post by Crazof » Tue Aug 18, 2020 10:52 pm

I use the milling machine on the front of a tractor with a trailer on the back when I just want the trailer loaded so I can move on. when things are slower I use the conveyors and park the trailer under to fill then go on to something else while filling then come back to dump the trailer and repeat.

dbump
Posts: 24
Joined: Sat Apr 25, 2020 4:07 am

Re: Move silage from bunker to BGA?

Post by dbump » Wed Aug 19, 2020 2:23 am

I used to fuss with conveyors too, but I'm a milling machine convert. I use the same loading wagon that I picked the grass up with in the first place. Set the tractor's cruise control to 1 mph, and steer now and again.

dan1109
Posts: 92
Joined: Fri Jul 03, 2020 5:46 pm

Re: Move silage from bunker to BGA?

Post by dan1109 » Wed Aug 19, 2020 2:34 am

of course the bad thing about conveyors is they stop, due to being too far away from them. However, with the Grimme SL-80 conveyor which picks up, has long range, has a buffer, and can dump into trucks (its well worth the money, much better than the in game cheap basic pickup conveyors) - you can ALSO hire a worker to keep it going round the clock. This however can be expensive to run throughout the day, so be careful. Conveyors pickup and transfer at 175L/sec IIRC, so time it to figure out how long it takes to fill your trailer and check back periodically (you might have to move the Grimme, even though it does have a large pickup area, it could get dry).

The milling machine however is hands down the best for pure manual action though. It pickups up at well over 1000L/sec, and in many situations, the time wasted with tweaking conveyors will in most cases justify the use of manually picking up with the milling machine.

User avatar
Yeahrightio
Posts: 588
Joined: Fri Apr 10, 2020 10:50 pm
Location: Central NSW, Australia

Re: Move silage from bunker to BGA?

Post by Yeahrightio » Wed Aug 19, 2020 11:08 am

I like to use that big bucket for a FEL. I know that everyone else doesn't use this, but a good sized tractor, back weight, wheel weights, loud music and a big tipper all make me just go back and forward on the silage clamp.

I will add though, I try to make a "silage ramp" to drive the tractor on. I grab a full bucket of silage, drive up the ramp and lift the bucket over the back wall, then tipping it into the tipper. From there I have a belt at the BGA and tip it off there. Once the ramp is getting 'low' then it means the clamp is getting low enough to warrant the loader anyway. So that's how I shift the clamp. 😀
I'll just say I'm from Australia :hi:
Let's say thanks to all modders for the mods that they create. *thumbsup*
If you can't find it, grind it. :smileynew:
If it ain't blue and white, it just ain't right

User avatar
Boost_GLR
Posts: 264
Joined: Sat Nov 23, 2019 8:19 pm

Re: Move silage from bunker to BGA?

Post by Boost_GLR » Wed Aug 19, 2020 1:59 pm

Awhile back, i was running a large scale corn silage operation on ravenport. I used the ropa that picks up everything and used it to load 2 of the large randon trailers. Once they were full, id pull them over to the sell point and dump. Since the bga there only took 50,000 at a time, id go off and do something else until the first trailer was empty. Then pull up some to dump the second trailer. Once the second one was done, rinse and repeat.
FS19 on XBOX because my computer is a bit dated.
FS15/17 on PC

CaptGoodvibes
Posts: 386
Joined: Fri May 15, 2020 7:26 pm

Re: Move silage from bunker to BGA?

Post by CaptGoodvibes » Wed Aug 19, 2020 5:53 pm

These are all great ideas but I'm dealing with a BGA that doesn't allow unloading on a ground trigger. I have to lift my silage over the side and into the container. It is on legs so even a little higher than a regular box container.

I've given up on an easy way haha!

A wheel loader with the 8000l high dump bucket is easy enough to dump into the container and each load is $12,000 so fairly easy work for the payback.

Thanks for the help!
PS4
-----------------------------
I like jumping off the deep end

Crazof
Posts: 749
Joined: Tue Feb 06, 2018 6:54 pm

Re: Move silage from bunker to BGA?

Post by Crazof » Wed Aug 19, 2020 6:24 pm

don't forget we have placeable ramps

Post Reply