Shader model 3.0

simulator3000
Posts: 8
Joined: Sun Aug 11, 2019 11:55 am

Shader model 3.0

Post by simulator3000 » Sun Aug 11, 2019 12:00 pm

Hejka!
Wczoraj po zainstalowaniu nowego systemu Windows 10 wyskakuje mi uporczliwie błąd z shader model 3.0.
Wszystkie sterowniki do karty graficznej mam aktualne.
Błąd ten nie ujawniał się na poprzednim systemie Windows 8.1
Jest jakieś inne rozwiązanie oprócz zmieniania czegoś w plikach gry?

Stiv512
Posts: 64
Joined: Sun Dec 09, 2018 10:28 am

Re: Shader model 3.0

Post by Stiv512 » Sun Aug 11, 2019 12:02 pm

Wejdź do głównego folderu z grą i usuń plik game.xml i zobacz czy problem zniknie jeśli nie podaj specyfikacje komputera. Ja miałem ten błąd i po zaktualizowaniu sterowników mi działało więc zobacz co będzie.

simulator3000
Posts: 8
Joined: Sun Aug 11, 2019 11:55 am

Re: Shader model 3.0

Post by simulator3000 » Sun Aug 11, 2019 12:05 pm

Usunąłem ten plik i nadal to samo, wcześniej już reinstalowałem grę
Specyfikacja komputera:
Intel i5 4590s
Gtx 750ti
8 gb ram.
Więcej chyba nie trzeba pisać.

User avatar
iwan4672
Posts: 318
Joined: Tue Oct 15, 2013 3:27 pm

Re: Shader model 3.0

Post by iwan4672 » Sun Aug 11, 2019 1:53 pm

Spróbuj zainstalować jeden z tych sterowników
Windows 10 32bit
https://www.nvidia.pl/drivers/results/132894
Windows 10 64bit
https://www.nvidia.pl/drivers/results/1 ... o-148918=0

Ta karta obsługuje nawet Shader Model 5.1

Powinno pomóc.

simulator3000
Posts: 8
Joined: Sun Aug 11, 2019 11:55 am

Re: Shader model 3.0

Post by simulator3000 » Sun Aug 11, 2019 3:12 pm

Już mam ten sterownik wgrany.

Stiv512
Posts: 64
Joined: Sun Dec 09, 2018 10:28 am

Re: Shader model 3.0

Post by Stiv512 » Sun Aug 11, 2019 5:01 pm

Wejdź do głównego folderu i spróbuj uruchomić z folderu x64 jeśli dalej nic to x86

Stiv512
Posts: 64
Joined: Sun Dec 09, 2018 10:28 am

Re: Shader model 3.0

Post by Stiv512 » Sun Aug 11, 2019 5:05 pm

Jeśli nic nie daje to spróbuj wejść w dokumenty>My games>FarmingSimulator2019 i wejdź do pliku game.xml i poszukaj czegoś takiego jak renderer. I tam zmień z D3D_11 na D3D_10, D3D_9. Jeśli nie działa to OpenGL_11 lub 15.

User avatar
iwan4672
Posts: 318
Joined: Tue Oct 15, 2013 3:27 pm

Re: Shader model 3.0

Post by iwan4672 » Mon Aug 12, 2019 8:22 am

Ja bym spróbował zrobić czystą instalację (reset ustawień) sterowników do karty graficznej.

simulator3000
Posts: 8
Joined: Sun Aug 11, 2019 11:55 am

Re: Shader model 3.0

Post by simulator3000 » Tue Aug 13, 2019 8:43 pm

Czysta instalacja była już robiona, bez żadnych skutków, wciąż to samo : /, znaczy na jedno odpalenie komputera zadziałało poprawnie, a później to samo

simulator3000
Posts: 8
Joined: Sun Aug 11, 2019 11:55 am

Re: Shader model 3.0

Post by simulator3000 » Tue Aug 13, 2019 9:20 pm

Stiv512 wrote:
Sun Aug 11, 2019 5:05 pm
Jeśli nic nie daje to spróbuj wejść w dokumenty>My games>FarmingSimulator2019 i wejdź do pliku game.xml i poszukaj czegoś takiego jak renderer. I tam zmień z D3D_11 na D3D_10, D3D_9. Jeśli nie działa to OpenGL_11 lub 15.
po tej zmianie mam ogromne spadki fps (20-30) gdy przy normalnej grze miałem stałe 60 nawet w najgorszych momentach i jakoś nie wyobrażam sobie grać tak

simulator3000
Posts: 8
Joined: Sun Aug 11, 2019 11:55 am

Re: Shader model 3.0

Post by simulator3000 » Tue Aug 13, 2019 10:24 pm

XD dobra już nieważne z tym, chodziło o to że przypisało telewizorowi jako główny monitor i farming nie mógł wykryć go i przez to wywalał zły błąd z shader modelem który wprowadzał w ogromny błąd, dziękuję chłopaki za próbę pomocy jesteście super, przynajmniej próbowaliście pomóc!

Post Reply