Page 1 of 1

Shader model 3.0

Posted: Sun Aug 11, 2019 12:00 pm
by simulator3000
Hejka!
Wczoraj po zainstalowaniu nowego systemu Windows 10 wyskakuje mi uporczliwie błąd z shader model 3.0.
Wszystkie sterowniki do karty graficznej mam aktualne.
Błąd ten nie ujawniał się na poprzednim systemie Windows 8.1
Jest jakieś inne rozwiązanie oprócz zmieniania czegoś w plikach gry?

Re: Shader model 3.0

Posted: Sun Aug 11, 2019 12:02 pm
by Stiv512
Wejdź do głównego folderu z grą i usuń plik game.xml i zobacz czy problem zniknie jeśli nie podaj specyfikacje komputera. Ja miałem ten błąd i po zaktualizowaniu sterowników mi działało więc zobacz co będzie.

Re: Shader model 3.0

Posted: Sun Aug 11, 2019 12:05 pm
by simulator3000
Usunąłem ten plik i nadal to samo, wcześniej już reinstalowałem grę
Specyfikacja komputera:
Intel i5 4590s
Gtx 750ti
8 gb ram.
Więcej chyba nie trzeba pisać.

Re: Shader model 3.0

Posted: Sun Aug 11, 2019 1:53 pm
by iwan4672
Spróbuj zainstalować jeden z tych sterowników
Windows 10 32bit
https://www.nvidia.pl/drivers/results/132894
Windows 10 64bit
https://www.nvidia.pl/drivers/results/1 ... o-148918=0

Ta karta obsługuje nawet Shader Model 5.1

Powinno pomóc.

Re: Shader model 3.0

Posted: Sun Aug 11, 2019 3:12 pm
by simulator3000
Już mam ten sterownik wgrany.

Re: Shader model 3.0

Posted: Sun Aug 11, 2019 5:01 pm
by Stiv512
Wejdź do głównego folderu i spróbuj uruchomić z folderu x64 jeśli dalej nic to x86

Re: Shader model 3.0

Posted: Sun Aug 11, 2019 5:05 pm
by Stiv512
Jeśli nic nie daje to spróbuj wejść w dokumenty>My games>FarmingSimulator2019 i wejdź do pliku game.xml i poszukaj czegoś takiego jak renderer. I tam zmień z D3D_11 na D3D_10, D3D_9. Jeśli nie działa to OpenGL_11 lub 15.

Re: Shader model 3.0

Posted: Mon Aug 12, 2019 8:22 am
by iwan4672
Ja bym spróbował zrobić czystą instalację (reset ustawień) sterowników do karty graficznej.

Re: Shader model 3.0

Posted: Tue Aug 13, 2019 8:43 pm
by simulator3000
Czysta instalacja była już robiona, bez żadnych skutków, wciąż to samo : /, znaczy na jedno odpalenie komputera zadziałało poprawnie, a później to samo

Re: Shader model 3.0

Posted: Tue Aug 13, 2019 9:20 pm
by simulator3000
Stiv512 wrote:
Sun Aug 11, 2019 5:05 pm
Jeśli nic nie daje to spróbuj wejść w dokumenty>My games>FarmingSimulator2019 i wejdź do pliku game.xml i poszukaj czegoś takiego jak renderer. I tam zmień z D3D_11 na D3D_10, D3D_9. Jeśli nie działa to OpenGL_11 lub 15.
po tej zmianie mam ogromne spadki fps (20-30) gdy przy normalnej grze miałem stałe 60 nawet w najgorszych momentach i jakoś nie wyobrażam sobie grać tak

Re: Shader model 3.0

Posted: Tue Aug 13, 2019 10:24 pm
by simulator3000
XD dobra już nieważne z tym, chodziło o to że przypisało telewizorowi jako główny monitor i farming nie mógł wykryć go i przez to wywalał zły błąd z shader modelem który wprowadzał w ogromny błąd, dziękuję chłopaki za próbę pomocy jesteście super, przynajmniej próbowaliście pomóc!