FS25 nie uruchamia się

Tomalo79

FS25 nie uruchamia się

Post by Tomalo79 »

Witam
Mam problem z uruchomieniem FS 25 a dokladnie z uruchomieniem gry.
Gra się ładuje i zatrzymuje się na 99 % i po kilu sekundach wylącza się bez wyświetlania żadnego błędu.
Tomalo79

Re: FS25 nie uruchamia się

Post by Tomalo79 »

Dodaje plik LOG z FS25
Attachments
log.txt
(44.96 KiB) Downloaded 18 times
Tomalo79

Post by Tomalo79 »

Mogę poprosić o jakieś rady lub podpowiedzi co może być przyczyną że gra się nie uruchamia ?
Ziuta Modding
Moderator

Post by Ziuta Modding »

Twój laptop nie spełnia minimalnych wymagań do uruchomienia tej gry, w szczególności po aktualizacji 1.3
TeroHD

Post by TeroHD »

Ziuta Modding wrote: Sat Dec 28, 2024 3:30 pm Twój laptop nie spełnia minimalnych wymagań do uruchomienia tej gry, w szczególności po aktualizacji 1.3
Coś będzie zrobione z tym ? wyszła następna łatka a dalej nie działa choć działało wszystko a pieniądze wydane.
Dodam że gra lepiej działała niż FS22 na i3-6100, 16 GB ramu , GTX750 ti 4 GB a po aktualizacji 1.3 już się nie odpala.
Ziuta Modding
Moderator

Post by Ziuta Modding »

TeroHD wrote: Sun Dec 29, 2024 1:29 pm
Ziuta Modding wrote: Sat Dec 28, 2024 3:30 pm Twój laptop nie spełnia minimalnych wymagań do uruchomienia tej gry, w szczególności po aktualizacji 1.3
Coś będzie zrobione z tym ? wyszła następna łatka a dalej nie działa choć działało wszystko a pieniądze wydane.
Dodam że gra lepiej działała niż FS22 na i3-6100, 16 GB ramu , GTX750 ti 4 GB a po aktualizacji 1.3 już się nie odpala.
Chyba nie bardzo umiesz czytać ze zrozumieniem. Masz podane wymagania sprzętowe to po co kupujesz grę jeśli ich nie spełniasz? Masz lapka biznesowego bez dedykowanej karty graficznej więc od razu wiadomo że nie jest do gier. Masz PCta praktycznie 10 letniego i łudzisz się że uruchomi ci poprawnie grę co ma 2 miesiące? Jedynym rozwiązaniem jest kupno przez ciebie pełnoprawnego sprzętu do grania (laptopa nie polecam bo starczy ci na 2-3 lata max) i to też nie jakiegoś jak najtańszego (czyli poniżej 6k) jeśli chcesz grać w świeże gry bez problemów.
elmek13

Post by elmek13 »

Witam mam podobny problem.

Mianowicie, pisałem do was już ale po ENG i raczej nic nie pomogło. Może teraz się coś zmieni jak będzie nasz ludzki język.

Zacznę od początku.

1. Gra się wiesza jak opisane wyżej wgrywa się ekran i staje na 99%. (ALT+F4)
2. Ekran ładowania (ten pierwszy wczytywanie) gra się wczytuje biały pasek nie dojdzie do końca gra staje (czarny ekran ALT+F4)
3. Po wczytaniu (po kilku próbach) Gram sobie spokojnie, nagle zawiecha i powrót do pulpitu bez żadnego błędu. (zbaraniałem)

Co robiłem:
1. Aktualizacja wszystkich bibliotek do kompa, sterowników do karty, flash biosa. Gram sobie spokojnie, nagle zawiecha i powrót do pulpitu bez żadnego błędu. Dalej to samo.

Zmieniłem pliki w takim pliku (nie pamiętam) z DX12 na DX11 Open the game.xml in your FS22 Main Installation location
Look for "<renderer>D3D_12</renderer>"
Change it to "<renderer>D3D_11</renderer>" (tak było u was na forum, działa też w FS25)

Usuwałem plik Shader_cache z katalogu nie pomogło.

Jak napisaliście zrobiłem nowy stan gry bez modów. Sprawdziłem pliki gry dla mojego spokoju (zakup na Steam)

Gram sobie spokojnie, nagle zawiecha i powrót do pulpitu bez żadnego błędu.

Jak widać w pliku log mój komputer przewyższa wasze wymagania.

Jeszcze jednego nie rozumiem, przecież wasza Firma też daje mody do Farminga 25, czym one się różnią od tych fanowskich?

Tak teraz dodałem mody, skoro i tak wywala to mogę z nimi grać. (tak mi się zdaje)

Dołączam też plik DxDiag jeśli to pomoże.

Jak na razie to grałem najdłużej 25 minut a to chyba na tym nie polega. Najkrócej 1 minutę. (hit)

Jest też problem z zapisywaniem gry (znikają savy), a dziś to był hit, nie było w sklepie traktora CASE Puma AFS Connect, po prostu nie było go na liście do zakupu (dziwne nie), traktory tej firmy zniknęły z pola, zostały same narzędzia, po wgraniu save ponownie, pojawił się znowu w sklepie, ale na polu już nie wróciły. Może jakoś nagrać wam moją rozgrywkę i przesłać filmik (może pomoże)

Proszę o rozwiązanie moje problemu

Rolnik sam w dolinie. :-)
Attachments
DxDiag.txt
(100.42 KiB) Downloaded 8 times
log.txt
(75.03 KiB) Downloaded 11 times
Ziuta Modding
Moderator

Post by Ziuta Modding »

elmek13 wrote: Thu Jan 02, 2025 9:57 pm Witam mam podobny problem.

Mianowicie, pisałem do was już ale po ENG i raczej nic nie pomogło. Może teraz się coś zmieni jak będzie nasz ludzki język.

Zacznę od początku.

1. Gra się wiesza jak opisane wyżej wgrywa się ekran i staje na 99%. (ALT+F4)
2. Ekran ładowania (ten pierwszy wczytywanie) gra się wczytuje biały pasek nie dojdzie do końca gra staje (czarny ekran ALT+F4)
3. Po wczytaniu (po kilku próbach) Gram sobie spokojnie, nagle zawiecha i powrót do pulpitu bez żadnego błędu. (zbaraniałem)

Co robiłem:
1. Aktualizacja wszystkich bibliotek do kompa, sterowników do karty, flash biosa. Gram sobie spokojnie, nagle zawiecha i powrót do pulpitu bez żadnego błędu. Dalej to samo.

Zmieniłem pliki w takim pliku (nie pamiętam) z DX12 na DX11 Open the game.xml in your FS22 Main Installation location
Look for "<renderer>D3D_12</renderer>"
Change it to "<renderer>D3D_11</renderer>" (tak było u was na forum, działa też w FS25)

Usuwałem plik Shader_cache z katalogu nie pomogło.

Jak napisaliście zrobiłem nowy stan gry bez modów. Sprawdziłem pliki gry dla mojego spokoju (zakup na Steam)

Gram sobie spokojnie, nagle zawiecha i powrót do pulpitu bez żadnego błędu.

Jak widać w pliku log mój komputer przewyższa wasze wymagania.

Jeszcze jednego nie rozumiem, przecież wasza Firma też daje mody do Farminga 25, czym one się różnią od tych fanowskich?

Tak teraz dodałem mody, skoro i tak wywala to mogę z nimi grać. (tak mi się zdaje)

Dołączam też plik DxDiag jeśli to pomoże.

Jak na razie to grałem najdłużej 25 minut a to chyba na tym nie polega. Najkrócej 1 minutę. (hit)

Jest też problem z zapisywaniem gry (znikają savy), a dziś to był hit, nie było w sklepie traktora CASE Puma AFS Connect, po prostu nie było go na liście do zakupu (dziwne nie), traktory tej firmy zniknęły z pola, zostały same narzędzia, po wgraniu save ponownie, pojawił się znowu w sklepie, ale na polu już nie wróciły. Może jakoś nagrać wam moją rozgrywkę i przesłać filmik (może pomoże)

Proszę o rozwiązanie moje problemu

Rolnik sam w dolinie. :-)
Radzę pisać swój temat a nie podpinać się pod czyjś... Po 1 nie zmieniaj wersji DirectX na 11, jest to najgorsza porada jaką ktokolwiek podaje i powoduje więcej problemów niż pożytku... Po 2 pokaż LOG po crashu bez żadnych modów w folderze z modami. Po 3 jeśli znikają zapisy to zazwyczaj problem błędnego zapisu gry przez co zostają uszkodzone pliki i po włączeniu gry już nie da się ich załadować. No a ogólnie jeśli wywala grę do pulpitu bez komunikatu to radzę spojrzeć w dziennik zdarzeń Windowsa, może jakieś oprogramowanie inne w systemie jest problemem albo masz ten problem przez ten swój procesor, jest dość dużo przypadków problemów z Intelami 13 i 14 generacji i chyba dopiero teraz pojawiają się faktyczne biosy z poprawkami (nie wiem czy już wszystkie firmy je wypuściły), ale przez tą degradację mógł zostać już uszkodzony i powoduje takie problemy, no ale może to być też ogólnie problem Windowsa.
elmek13

Post by elmek13 »

[/quote] Radzę pisać swój temat a nie podpinać się pod czyjś... Po 1 nie zmieniaj wersji DirectX na 11, jest to najgorsza porada jaką ktokolwiek podaje i powoduje więcej problemów niż pożytku...

Po 2 pokaż LOG po crashu bez żadnych modów w folderze z modami. Po 3 jeśli znikają zapisy to zazwyczaj problem błędnego zapisu gry przez co zostają uszkodzone pliki i po włączeniu gry już nie da się ich załadować. No a ogólnie jeśli wywala grę do pulpitu bez komunikatu to radzę spojrzeć w dziennik zdarzeń Windowsa, może jakieś oprogramowanie inne w systemie jest problemem albo masz ten problem przez ten swój procesor, jest dość dużo przypadków problemów z Intelami 13 i 14 generacji i chyba dopiero teraz pojawiają się faktyczne biosy z poprawkami (nie wiem czy już wszystkie firmy je wypuściły), ale przez tą degradację mógł zostać już uszkodzony i powoduje takie problemy, no ale może to być też ogólnie problem Windowsa.[/quote]

Temat był założony nie chciałem dublować problemu. (chyba dobrze)

Co zrobiłem: Zmieniłem z DX 11 na Dx12

Proszę oto log, nowa gra bez modów (wedle życzenia). Pograłem z 5 minut i wywaliło do windows. Może coś wam to powie. Wszystkie inny gry działają normalnie tylko FS25 wraca do windows.

Zajrzałem do dziennik i coś takiego wyskoczyło:
Nazwa aplikacji powodującej błąd: FarmingSimulator2025Game.exe, wersja: 10.0.0.0, sygnatura czasowa: 0x675323dd
Nazwa modułu powodującego błąd: FarmingSimulator2025Game.exe, wersja: 10.0.0.0, sygnatura czasowa: 0x675323dd
Kod wyjątku: 0xc0000409
Przesunięcie błędu: 0x0000000000b681f4
Identyfikator procesu powodującego błąd: 0x1bcc
Godzina uruchomienia aplikacji powodującej błąd: 0x01db6216642facfa
Ścieżka aplikacji powodującej błąd: C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Farming Simulator 25\x64\FarmingSimulator2025Game.exe
Ścieżka modułu powodującego błąd: C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Farming Simulator 25\x64\FarmingSimulator2025Game.exe
Identyfikator raportu: e4c691d0-ac52-494d-a0c8-10cdd23e9459
Pełna nazwa pakietu powodującego błąd:
Identyfikator aplikacji względem pakietu powodującego błąd:

Zrobiłem sprawdzanie spójności plików na Steam i dalej to samo.
Attachments
log nowy.txt
(95.2 KiB) Downloaded 11 times
Ziuta Modding
Moderator

Post by Ziuta Modding »

elmek13 wrote: Mon Jan 06, 2025 10:30 pm Temat był założony nie chciałem dublować problemu. (chyba dobrze)

Co zrobiłem: Zmieniłem z DX 11 na Dx12

Proszę oto log, nowa gra bez modów (wedle życzenia). Pograłem z 5 minut i wywaliło do windows. Może coś wam to powie. Wszystkie inny gry działają normalnie tylko FS25 wraca do windows.

Zajrzałem do dziennik i coś takiego wyskoczyło:
Nazwa aplikacji powodującej błąd: FarmingSimulator2025Game.exe, wersja: 10.0.0.0, sygnatura czasowa: 0x675323dd
Nazwa modułu powodującego błąd: FarmingSimulator2025Game.exe, wersja: 10.0.0.0, sygnatura czasowa: 0x675323dd
Kod wyjątku: 0xc0000409
Przesunięcie błędu: 0x0000000000b681f4
Identyfikator procesu powodującego błąd: 0x1bcc
Godzina uruchomienia aplikacji powodującej błąd: 0x01db6216642facfa
Ścieżka aplikacji powodującej błąd: C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Farming Simulator 25\x64\FarmingSimulator2025Game.exe
Ścieżka modułu powodującego błąd: C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Farming Simulator 25\x64\FarmingSimulator2025Game.exe
Identyfikator raportu: e4c691d0-ac52-494d-a0c8-10cdd23e9459

Zrobiłem sprawdzanie spójności plików na Steam i dalej to samo.
Nie dobrze, każdy taki przypadek jest indywidualny, wątpię że masz tą samą specyfikację sprzętową, sterowniki, windowsa, ustawienia, te same mody itd...
Co do problemu, miało być bez modów w folderze "mods" a widzę że masz ich tam 9... Masz też nieaktualne sterowniki karty graficznej więc je zaktualizuj, zrestartuj PC i usuń folder "shader_cache" i dopiero odpal grę.
Azazyl Bazuzul

Post by Azazyl Bazuzul »

Elmek13, wg mnie problemem jest Universal Autoload. Jeśli grasz na serwerze niektóre mody powodują problemy. Wiem, że to bardzo fajny mod, ale spróbuj włączyć grę bez niego.
elmek13

Post by elmek13 »

Azazyl Bazuzul wrote: Fri Jan 10, 2025 10:12 pm Elmek13, wg mnie problemem jest Universal Autoload. Jeśli grasz na serwerze niektóre mody powodują problemy. Wiem, że to bardzo fajny mod, ale spróbuj włączyć grę bez niego.
Właśnie w tym jest problem, że nie gram na serwerze, a sterowniki zainstalowałem aktualne bo specjalnie instalowałem WIN11, sądziłem, że to rozwiążę problem z grą, niestety nie pomogło więc wróciłem do WIN10.
Azazyl Bazuzul

Post by Azazyl Bazuzul »

Też kiedyś miałem problem z tym modem, jak go pobrałem to w nazwie pliku zip była dopisana wersja i nie działał. Pobrałem z innej strony inny, ale taki co w nazwie pliku zip nie było wersji tylko po prostu FS25_UniversalAutoload.zip i ten działa. Spróbuj znaleźć inną wersję tego moda. Wiem, że masz w folderze FS25_UniversalAutolad.zip, ale spróbuj pobrać inną wersję, może pomoże.
elmek13

Post by elmek13 »

Sprowadzę i napisze, dziękuję za podpowiedź.

Niestety to nie to. wywaliłem autoload z mods, pograłem trochę dłużej ale i tak wywala do windowsa.

Prócz tego wyskoczyło takie coś w dzienniku zdarzeń.

Kod wyjątku: 0xc0000005
Przesunięcie błędu: 0x0000000000507050
Identyfikator procesu powodującego błąd: 0x2b58
Godzina uruchomienia aplikacji powodującej błąd: 0x01db652e2746dd6e
Identyfikator raportu: 2a6c49f2-bae3-4e80-a6fa-299b5acb790b
Post Reply